האם צריכת שיבולת שועל עשויה לתרום לבריאות, הפחתת סיכון למחלות לב ולאריכות ימים? כיצד שיבולת שועל משפיעה על בריאותנו, על התפתחות סוכרת וסיכון להתקפי לב? מה הקשר בין שיבולת שועל לחיים בריאים ? ממצאי מחקר חדשים וותיקים שופכים אור על הנושא.
ממצאים ייחודיים של החוקר דן בוטנר על מקרי בוחן באוכלוסיות באיזורים הכחולים בעולם בהם שיעור משמעותי של האנשים החיים בהם מאריכים ימים מעל גיל מאה הצביעו על אריכות ימים הקשורה להיבטים שונים של תזונה וחיים וביניהם קשר לצריכת מזונות בהם שיבול שועל.
לצד זה ממצאים מחקריים חדשים נוספים מעלים כי שיבולת שועל עשויה להשפיע על מגוון פרמטרים הקשורים בבריאות גופנית, סיכון לתחלואה ומוות ובכך לתרום לאיכות החים ואריכות ימים.
הללו מצטרפים לממצאים מחקריים באשר לשיפור מצב סוכרת מסוג 2 ובדבר הפחתת הסיכון להתקפי לב הקשורים לצריכת שיבולת שועל מעידים גם הם על השפעה חיובית עקב השפעה על בריאות הלב. ממצאי המחקר אלה מצטרפים למחקר שראה אור בכתב העת American Journal of Lifestyle Medicine המצביע על מסקנות הקושרות גם הן בין צריכת שיבולת שועל לבריאות טובה ואריכות ימים.
יתרונות של שיבולת שועל
שיבולת שועל היא דגן מלא בעל ערך תזונתי גבוה, אשר צריכתו קשורה ליתרונות בריאותיים רבים, אך גם לסיכונים מסוימים. היתרונות הבולטים כוללים את תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה, במיוחד בטא-גלוקן, אשר הוכח כמסייע בהורדת רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) ובהפחתת הסיכון למחלות לב. בנוסף, שיבולת שועל עשירה בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים חיוניים, כמו מנגן, זרחן ומגנזיום, התורמים לתפקוד תקין של הגוף. צריכתה תורמת לתחושת שובע ממושכת, דבר המסייע בשמירה על משקל תקין ובמניעת השמנה. יתרון נוסף הוא השפעתה החיובית על רמות הסוכר בדם, הודות לסיבים התזונתיים המאטים את ספיגת הפחמימות.
ממצאים מחקריים מראים כי שיבולת שועל מציעה מספר יתרונות בריאותיים. היא עשירה בסיבים תזונתיים מסיסים, במיוחד בטא-גלוקנים, אשר מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) ובוויסות רמות הסוכר בדם, ובכך מפחיתים את הסיכון למחלות לב וסוכרת סוג 2. בנוסף, שיבולת שועל מכילה מינרלים כמו סלניום ונחושת, המחזקים את תאי הדם הלבנים ומסייעים למערכת החיסונית להילחם בזיהומים. הסיבים התזונתיים בשיבולת שועל תורמים גם לבריאות מערכת העיכול, מאטים את תהליך העיכול, מקדמים צמיחת חיידקים טובים במעיים ומסייעים בשמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם. שיבולת שועל היא גם מקור עשיר לוויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ברזל, אבץ, זרחן, מגנזיום, נחושת, חומצה פולית וויטמינים מקבוצת B.
שיבולת שועל וחיים ארוכים ובריאים
מבחינת השפעתה על אריכות ימים ובריאות, מחקרים שונים מראים כי קיים מתאם חיובי בין צריכת דגנים מלאים, כמו שיבולת שועל, לבין הפחתת הסיכון למחלות כרוניות, כגון מחלות לב, סוכרת סוג 2 וסוגי סרטן מסוימים. צריכת שיבולת שועל נקשרה ליתרונות בריאותיים רבים, אשר עשויים לתרום לאריכות ימים.
מחקרים שנערכו על בעלי חיים הראו ששיבולת שועל יכולה להפחית הצטברות שומן במעיים ולשפר את טווח הבריאות. בבני אדם, צריכת שיבולת שועל קשורה לאיכות תזונה טובה יותר, מדד מסת גוף נמוך יותר וצריכת חומרים מזינים משופרת. כמו כן, נמצא ששיבולת שועל מפחיתה דלקת כרונית מערכתית הקשורה לגיל, שהיא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. היתרונות הקרדיווסקולריים של שיבולת שועל מתועדים היטב, כולל יכולתה להוריד את רמות הכולסטרול ולווסת מסלולים אתרוגניים. בנוסף, הוכח ששיבולת שועל מגבירה תחושת שובע ומשפרת את בקרת התיאבון. בעוד שהקשר בין תזונה לאריכות ימים מורכב, ממצאים אלה מצביעים על כך ששילוב שיבולת שועל בתזונה עשוי לתרום לבריאות הכללית ואולי להאריך את תוחלת החיים.ר.
אתגרים בצריכת בשיבולת שועל
ממצאים שונים מצביעים על יתרונות רבים שיש לצריכת שיבולת שועל במצבה הטבעי. עם זאת יש המבקרים את צריכת שיבולת השועל בנסיבות מסוימות, לאנשים מסוימים ובתצורות מסוימות. לכן יש המזהירים מחסרונות שיבולת השועל ובעיותיה בנסיבות כאלה ואחרות. כך למשל צריכת שיבולת שועל לא אורגנית והשלכות הריסוס או אתגרי אכילת ארוחת בוקר בגרנולה בה היצרנים מוסיפים סוכר ודבש לשיבולת השועל.
לצד זה יש המבקרים ומתאים את החסרונות הקשורים אליה כאשר צורכים אותה בחלב שיבולת שועל שאינו כולל את הסיבים התזונתיים ורכיבים נוספים הקיימים ומועילים כשצורכים אותה בצורתה הגולמית ולא בחלב.
עם זאת, קיימים גם חסרונות מסוימים. שיבולת שועל מכילה חומצה פיטית, אשר עלולה להפריע לספיגת מינרלים כמו ברזל וסידן. עבור אנשים מסוימים, במיוחד אלו הסובלים מבעיות עיכול, צריכת שיבולת שועל עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו גזים ונפיחות. חשוב לציין כי שיבולת שועל אינה מתאימה לאנשים הסובלים ממחלת הצליאק, אלא אם כן היא מסומנת כ"ללא גלוטן".
עוד נציין שצריכה מוגזמת של שיבולת שועל עלולה להוביל לחסרונות מסוימים. מכיוון ששיבולת שועל עשירה בפחמימות, היא עלולה להוות אתגר עבור אנשים עם סוכרת או תנגודת לאינסולין. מומלץ לשלב שיבולת שועל עם מקור חלבון, כמו אגוזים, חמאת אגוזים או בשר רזה, כדי לאזן את רמות הסוכר בדם. בנוסף, חשוב להיזהר משיבולת שועל מעובדת עם תוספת סוכר או ממתיקים מלאכותיים, ולהעדיף שיבולת שועל מלאה וגולמית. עבור אנשים הרגישים לגלוטן, חשוב לבחור בשיבולת שועל המסומנת כ"ללא גלוטן", מכיוון ששיבולת שועל רגילה עלולה להיות מזוהמת בגלוטן במהלך העיבוד.