מה זה תסמונת מטבולית
הגדרה של תסמונת מטבולית או סינדרום מטבולי The metabolic syndrome היא צבר סימפטומים שקושרים לסיכון מוגבר של המתאפיינים בהם ללקות במחלת הסוכרת ובמחלות לב.
על מנת להיות מאופיין כאדם הסובל מתסמונת מטבולית בישראל, אדם צריך להיות בעל שלושה מאפיינים או יותר מתוך אלה (בחלק ממדינות אירופה נדרשים שניים מהתסמינים בלבד):
- עודף משקל
- יתר לחץ-דם
- שומנים גבוהים בדם
- רמת סוכר גבולית טרום סוכרתית
- עמידות לאינסולין
מה מגביר את הסיכון ללקות בתסמונת זו ? מה השפעותיה הבריאותיות וכיצד מטפלים בתסמונת זו ?
תסמונת מטבולית – גורמי הסיכון :
מה גורם לאנשים להיות בסיכון מוגבר ללקות בתסמונת זו ? אורח החיים המודרני תזונה עשירה בפחמימות ושומנים, בבשר אדום ובמוצרים מעובדים וכן מתאפיין באורח חיים יושבני, מיעוט פעילות גופנית וישיבה ממושכת ועוד. להלן גורמי הסיכון לתסמונת זו:
- אורח חיים עם מיעוט פעילות גופנית – מגביר את הסיכון לתסמונת
- תפריט עשיר בפחמימות – מעלה את הסיכון לתסמונת זו
- סוכרת – הסיכון לפתח את הסינדרום המטבולי עולה אצל אנשים עם סוכרת
- מחלות לב של העורקים הכליליים – סיכון מוגבר לסינדרום זה בקרב חולי לב.
- גיל- בגילאים מבוגרים הסיכון לתסמונת זו גבוה יותר
- מחסור בהורמון טסטוסטרון – מגביר את הסיכון להופעת תסמינים מטבוליים.
השפעות בריאותיות של התסמונת
תסמונת מטבולית היא אינדיקטור למצב בריאותי לא טוב והוא מנבא התפתחות של מחלות לב וסוכרתיות ולכן יש להמנע ממנה. תסמונת זו נגרמת בין היתר בשל צריכת מזונות לא מאוזנת בתפריט עתיר פחמימות ריקות, שומנים, אוכל מטוגן ובשר אדום שמן.
מחקר שנערך בארצות הברית הוכיח שאנשים בעלי תפריט הכולל צריכה לא מאוזנת של פחמימות ודגנים מעובדים, שומנים, אוכל מטוגן ובשר אדום סבלו בשיעור של 18% יותר מסינדרום מטבולי.
לא זו בלבד אלא שהחוקרים מצאו גם שמבין המשתתפים במחקר אלו השותים משקאות דיאט תוססים, סובלים מסינדרום זה בשיעור גבוה ב 34% .
במחקר זה שהתקיים במהלך תשע שנים של מעקב רפואי, השתתפו מעל 9500 איש בני 40 עד 65 וממצאיו העלו כי כשישים אחוזים ! מהם סבלו מסינדרום זה לפני תחילת המחקר ובמהלכו.
ממצאי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מצא קשר בין הפחתת תסמיני התסמונת לבין הפחתת הסיכון ללקות בסיבוכים קרדיו-ווסקולריים (של מחלות לב וכלי דם). המחקר שנערך על ידי בחינת נתונים 9.5 מליון אנשים הראה כי נסיגה בסינדרום המטבולי אצל קבוצת המחקר הובילה לירידה בשכיחות של שבץ, התקף לב וסיבוכי מחלות לב major adverse cardiovascular events .
ממצאי מחקר נוסף העלה כי חופשה ונופש טובים לבריאות וכנגד התסמונת. המדענים מצאו שמשתתפים שיצאו לחופשה בתדירות רבה יותר ובמספר ימי חופשה שנתיים רב יותר לקו בתסמונת מטבולית בשכיחות נמוכה יותר. עוד נמצא מי שהרבה לצאת לנופש, חופשה וטיולים לרווחתו, התאפיין בפחות סימפטומים מטבוליים.
טיפול בסינדרום
הטיפול בסובלים מהסינדרום המטבולי זה מורכב ממספר פעולות במישור שונים:
- שינוי תפריט תזונתי
- הפסקת עישון
- דיאטה להורדה במשקל ולצמצום רמת השומן בדם ושומני הגוף
- פעילות גופנית ועיסוק בספורט
- טיפול תרופתי (במקרה ואין שיפור ניכר לאחר מספר חודשים)
טיפול תרופתי בתסמונת
בעת שמטפלים בתסמונת המטבולית נעשה באחד משני אופנים: טיפול כוללני או טיפול ממוקד בתסמין.
- טיפול תרופתי כוללני לכלל תסמיני הסינדרום. לדוגמה טיפול באמצעות טסטוסטרון עוזרת בהפחתת תסמיני התסמונת.
- טיפול תרופתי ממוקד המסייע כנגד כל אחד מהתסמינים של הסינדרום. לדוגמה שימוש בתרופה להפחתת כולסטרול או שימוש בתרופה להרזיה.