הידעת ? שמירת הריון היא המלצה רפואית של רופא נשים מומחה (גיניקולוג) לאישה הרבה ולפיה עליה להמנע מסוג פעילות מסוים בשל תנאים רפואיים בריאותיים כלשהם. שמירת הריון היא בעצם אישור רפואי הקובע כי על האישה ההרבה להמנע מפעולות מסוימות בגלל סיכון לבריאותה או לבריאות העובר שברחמה.
קבלת אישור של רופא נשים לאישה להמצא בשמירת הריון עשויה לזכות אותה בקיצבת שמירת הריון מהביטוח הלאומי. זאת כתלות בעמידתה בתנאי זכאות לגימלת שמירה הריון כפי שקבועים בחוק ובכפוף למילוי טופס שמירת הריון – ביטוח לאומי.
מצבים רפואיים שמובילים לאישור שמירת הריון
להלן רשימה חלקית של מצבים רפואיים שבעקבותיהם עשוי רופא גיניקולוג (רופא נשים) לאשר לאישה הרבה להמצא בשמירת הריון:
- סיכון ללידה מוקדמת
- שליית פתח
- תכיפות חוזרת של צירים מוקדמים
- לחץ דם גבוה ובלתי מאוזן הדורש טיפול תרופתי וניטור
- אי ספיקת צוואר הרחם שדורש תפר צוואר הרחם
- קיצור צוואר הרחם
- מצבי הריון בסיכון וביניהם הריון עם תאומים, שלישיה או יותר
- סיכון בריאותי הנובע ממחלות רקע של האישה בהריון כמו סוכרת או סכרת הריון או מצבים שלא קשורים להריון כמו מחלת לב, היצרות מסתמי לב או הפרעות קצב לב, או פריצת דיסק בגב.
- מצבים אחרים שבהם פעילות מסוימת מאיימת על בריאות העובר או בריאות האם.
קבלת קיצבת שמירת הריון
אישה המעוניינת לקבל גימלה בגין שמירת ההריון שנקבעה לה נדרשת לעמוד בתנאי זכאות בחוק לקיצבת שמירת הריון. יש להגיש את הבקשה באמצעות מילוי טפסים, צירוף מסמכים כמו אישור רפואי של רופא נשים, מומחים, לצד מידע רפואי שיתמוך בבקשה וסיכומי בדיקות וביקורים אצל גניקולוג, אשפוזים ועוד.
בין התנאים לקבלת קיצבת שמירת הריון מהביטוח הלאומי בישראל היא שהאישה היא תושבת ישראל (לא עובדת זרה למשל), הפסקת העבודה של האישה היתה לפחות למשך חודש בגלל סיכון לעובר או לאימו במהלך ההריון, שלא איפשר לה להמשיך בעבודתה, ולא נמצאה לה עבודה אחרת המאפשרת עבודה בהתאם למצבה. בנוסף, ישנם תנאים אחרים לזכאות לקצבת שמירת הריון כמו מספר חודשים שבהם שילמה דמי ביטוח לאומי בתקופה שקדמה לבקשתה, אי קבלת הכנסות אחרות עבור תקופת שמירת ההריון והיותה בישראל.