חומצת גרעין – מולקולה ענקית המורכבת מנוקלאוטידות, המורכב ממולקולות קטנות הכוללות שני יסודות או יותר שכוללות פחמן והינה חומר אורגני המצוי בתאים של אורגניזמים חיים אשר משמש כחומר הגנטי. חומצות הגרעין הם החומר הגנטי המאפשר קידוד ושכפול עצמי של תכונות יצורים חיים לדורות ההמשך. חומת הגרעין המצוי בתא היא החומר האורגני שמכיל את הקידוד לאופן הבניה של תאים וכלל מערכות הגוף החי והצומח.
חומצות הגרעין בנויות מנוקלאוטידות או נוקלאוטידים. הנוקלאוטיד הינו תרכובת אורגנית המצויה בכלל היצורים החיים, המורכב מבסיסים חנקניים בעלי מאפיינים שונים ורכיב פוספט חומצי.
חומצות הגרעין הן מולקולות גדולות המורכבות ממולקולות קטנות מחוברות ביניהן. DNA היא חומצת גרעין וגם RNA. Deoxyribonucleic Acid או די אן איי DNA כוללת מאות אלפי נוקלאוטידות ביצורים כמו חיידקים עד מיליארדים של נוקלאוטידות ביצורים חיים מורכבים כמו קופים או בני אדם. קיימים סוגים נוספים רבים של חומצות גרעין בעלי מאפיינים שונים. למשל Peptide nucleic acid PNA – שהיא חומצת גרעין פפטידית הנגזרת מגליצין, או cDNA – DNA משלים Complementary המצוי בנגיפים שונים ועוד.
מבנה הנוקלאוטידים ומהן חומצות גרעין וכיצד הן בנויות?
מהן חומצות גרעין
חומצת גרעין ומבנה DNA וRNA