אבץ וקורונה

איך משפיע אבץ כנגד קורונה, האם אבץ הופך אותנו לחסינים מפני הנגיף או מזרז את הליך ההחלמה בקרב הנדבקים בקורונה?

שי לביא

עודכן בתאריך

תזונהחדשות חמות
אבץ

איך משפיע אבץ כנגד קורונה, האם אבץ הופך אותנו לחסינים מפני הנגיף או מזרז את הליך ההחלמה בקרב הנדבקים בקורונה? שאלות אלה שבו ועלו במהלך החודשיים האחרונים לאחר פרסומים שונים שהתפשטו כאש בשדה קוצים במהלך מרץ 2020.

מהו אבץ ומה הקשר שלו לקורונה?

אבץ (בלעז Zincum או בקיצור Zinc) הוא מינרל קורט טבעי שנמצא בטבע. הוא חיוני לפעילות אנזימטית ולקיום תהליכים ביולוגיים מגוונים.

אבץ מצוי במאכלים שונים בהם דגנים מלאים, עוף ובקר וטחינה גולמית שהינם מזונות עשירים באבץ.

אבץ הוא מרכיב חשוב בתאים חיוניים למערכת החיסון שלנו שנקראים NK (ראשי תיבות של Natural Killers). תאים אלה הם תאים שמאתרים תאים בגוף האדם שמזוהמים בשל וירוסים או מחלות, מתחברים לתאים אלה ומשמידים אותם. פעולה זו גורמת לקריסת התא הנגוע כדי שהזיהום או הנגע הזר לא ימשיך להתפשט בגופנו. לתאי- NK יש חשיבות רבה בהתמודדות של הגוף במצבים שונים, בין אם מדובר במחלות שלרוב אינן מסכנות חיים כצינון ובין אם מדובר במחלות חמורות בהרבה כסרטן.

אחד מהחומרים אותם הגוף צריך על מנת ליצור תאי NK הוא אבץ. לכן לאבץ נודעה חשיבות רבה למערכת החיסונית שלנו.

בשנת 2020 הנשיא האמריקני טראמפ התראיין ואמר כי הקורונה ניתנת לטיפול ושישנם טיפולים ותרופות שיכולות לעזור לחולי קורונה בהם השילוב של התרופה הידרוקסיכלורוקווין (הניתנת לחולי מלריה) ואבץ.

בשבועות לאחר הצהרה זו נפוצו פוסטים רבים ברשתות החברתיות שבהם המשתמשים קוראים לשימוש בהידרוקסילורוקווין ואבץ. אחרים קראו לשימוש באבץ יחד עם מוצרים אחרים (הזמינים יותר מהידרוקסילורוקווין שהיא תרופה במרשם) כמי טוניק או ויטמין C כנגד קורונה. מעניין לציין כי ישראל רכשה טונות של הידרוקסילורוקווין מהודו במרץ 2020. יחד עם זאת ישנם ממצאים המעידים כי ככל הנראה התרופה לא מסייעת באופן מספק לחולי קורונה.

אבץ מחזק את המערכת החיסונית

מספר מחקרים מצביעים בבירור על יכולותיו של זיהום בהפחתת הדלקתיות של הצורכים אותו.

בנוסף, מחקרים מעלים כי שימוש בקפליות אבץ למציצה מסייעות להפחתת תסמיני שפעת והצטננות הנגרמים מנגיפים של מערכת הנשימה.

בשל השפעתו של אבץ על הפחתת סיכון לזיהומים ודלקתיות ותסמיני נגיפי מערכת הנשימה יש הסבורים כי יתכנו השפעות דומות שלו גם על נגיף הקורונה.

ניתוח ממצאי 17 מחקרים בנושא השפעת אבץ העלה כי בהשוואה לנבדקים שקיבלו תרופות דמה- פלסבו, לנבדקים שקיבלו אבץ, נמשכה תקופת ההתקררות פחות זמן באופן מובהק- הנבדקים שהשתמשו באבץ סבלו מסתמיני ההצטננות – התקררות 1.65 ימים פחות מהחולים שלא השתמשו באבץ. יחד עם זאת ההטרוגניות של התוצאות הייתה גבוהה, ונמצא כי מבוגרים זכו להקלה משמעותית במשך הזמן שסבלו מתסמיני ההתקררות (התקררות קצרה יותר ב-2.63 ימים בהשוואה לתקופת הדמה). ילדים לא זכו להקלה במשך תסמיני ההצטננות, בעקבות השימוש באבץ, על פי ממצאי החוקרים.

 

כך מחקר שפורסם בכתב העת American journal of Clinical Nutristion העלה כי תוסף מזון של אבץ מפחית את הסיכוי לזיהומים במבוגרים. זאת בשל תיווך שלו והשפעה על יצירת ציטוקינים – תאי מערכת החיסון והפחתת עקה חימצונית.

מה המחקרים אומרים?

לאבץ נודעה חשיבות ארוכת-ימים למערכת החיסון של בני האדם. במקרים רבים של מחלה הרופא ימליץ לקחת כמוסות אבץ במידה ויש חשד לחוסר באבץ. ניתן לבדוק את רמת האבץ בדם, בבדיקות דם רגילות כך שהמידע זמין בקלות יחסית.

בחודשים האחרונים נערכו עשרות מחקרים המתמקדים במתן הידרוקסילורוקווין לחולי קורונה, עם או בלי תוספת אבץ. מחקרים שהושלמו בסין וצרפת מצביעים כי למתן הידרוקסילורוקווין אין השפעה משמעותית על חולי קורונה במצב קשה. כלומר לא נרשם שיפור במצבם של חולי קורונה במצב קשה שקיבלו את ההידרוקסילורוקווין.

במחקר אחר בארה"ב שנערך בימים אלה, נותנים הידרוקסילורוקווין ואבץ לעובדי מערכת הבריאות כדי לראות האם השילוב בין השניים יוכל להביא לאחוזי הדבקה נמוכים יותר. המחקר מתמקד בעובדי מערכת הבריאות שכן הם חשופים יותר במסגרת עבודתם לחולי קורונה ולכן יש חשיבות להגן עליהם מהדבקה אפשרית.

מאחר שהמחקר נערך בימים אלה ממש, יחלוף זמן עד שיהיו תוצאות. אך מעבר לכך נערכים מחקרים נוספים ברחבי העולם בהם בודקים האם הידרוקסילורוקווין או תרופות נגד איידס יוכלו להיות יעילות במניעת הדבקה בקורונה. כאשר ההנחה היא שרק בעוד כשנה עורכי המחקר יפרסמו תוצאות. חשוב לציין, שהדגש במחקרים אלה הוא על שימוש בתרופות קיימות כדי למנוע הדבקה בקורונה כאשר לאבץ יש תפקיד משני ולעיתים הוא אפילו לא ניתן.

אבץ מסייע להתמודדות עם מחלות

לסיכום, האבץ הוא מינרל שחיוני לגופנו באופן כללי, ולמערכת החיסון שלנו בפרט, וכמות תקינה של אבץ עוזרת לגופנו להתמודד עם מחלות. עם זאת, הדיווחים הרבים ברשתות החברתיות אודות יעילות האבץ בטיפול או במניעת קורונה אינם מבוססים על מחקרים מקיפים בנושא השפעת אבץ על מניעת מחלת הקורונה או טיפול בה.

ככל הידוע לנוכח מספר מחקרים, אבץ לא יכול להגן על בני אדם מפני הידבקות בקורונה, או לעזור לחולי קורונה הנמצאים במצב קשה.

לכן, כדי לשמור על בריאותכם ובריאות הסובבים אתכם, יש להשמע להנחיות בדבר ריחוק החברתי, היגיינה ושמירה על אורח חיים בריא לשמירה על הגוף מפגיעות חיסונית.

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן