אדממה Edamame הינו מאכל של תרמיל ובו פולי סויה שלא בשלו לאחר שפולים אלה עברו אידוי או בישול כלשהו. סויה Glycine max היא צמח מאכל חד שנתי מסוג קטניות. כבר לפני אלפי שנים החלו לגדל סויה מתרובתת. מקור אדממה בשפה היפנית ומשמעותה פולי גבעול כיוון שאדממה נקנתה בעבר כשתרמיל פולי הסויה מחובר לגבעול הצמח.
אדממה היא תרמיל המכיל פולי סויה לא בשלים. פולי סויה רגילים נאכלים כשהם יבשים ברחבי העולם או עוברים תהליך עיבוד, בישול, התססה ועוד. צמח הסויה משמש לבעלי חיים כמספוא לצד שימושים אכילה בשמן, בעיבוד לטופו או טמפה שהינה התססה של פולי הסויה. כמו כן משמשת הסויה להפקת רוטב סויה, קמח סויה ומעדני סויה. זאת לצד שבבי סויה וחלב סויה.
אדממה בפרט וסויה בכלל הוא מזון המכיל חלבון במינון משמעותי. החלבון המצוי באדממה ובסויה הוא חלבון מלא. סויה מכילה פיטו אסטרוגן. בעבר עלו חששות שפיטו אסטרוגן הוא הורמון הדומה לאסטרוגן ולכן אולי עשוי להשפיע על מערכת הרביה. אולם ממצאי מחקרים חדשים העלו כי אין השפעה של סויה על מערכת הרביה והיא בטוחה לשימוש. חלבון מלא הוא חלבון אשר מכיל את כלל החומצות האמיניות הנחוצות לגופנו. אדממה וסויה עשירים במינרלים כמו סידן, אשלגן, זרחן, ברזל, מנגנן וכן בויטמינים מסוג B.
כמה קלוריות יש באדממה ?
בכל מאה גרם של של אדממה יש כ-120 קלוריות, יש כ-12 גרמים של חלבונים ויש כמעט 9 גרם פחמימות. אדממה אחד ששוקל בערך 120 גרם מכיל כ-55 קלוריות ו-12 גרם פחמימות.
את האדממה לרוב אוכלים כשהוא מבושל עם מלח גס או מאודה. יש שמשתמשים בפולי הסויה הלא בשלים של אדממה בתוך סלט. יש המשתמשים באדממה ללא התרמיל בתוך בישולים שונים. עם זאת כאמור רוב השימוש באדממה הוא באידוי או בישול עם מלח. זאת בניגוד לפולי הסויה הבוגרים והבשלים שמעובדים בצורות מגוונות יותר.
אדממה מצוי מציע מגוון מינרלים וגם ויטמינים שונים. ביניהם לוטאין עם זאקסנטין, נחושת, אבץ, חומצה פולית, ויטמין A, ברזל ומגנזיום וכן מנגן, זרחן ואשלגן. באדממה יש סיבים תזונתיים וכן חומצות שומן רב בלתי רוויות לצג חומצות שומן אומגה 3 וכן חומצת שומן אולאית – אומגה 9. זאת בנוסף לויטמין C, ויטמין E וגם ויטמין K.
התועלת הרפואית של אכילת אדממה
באדממה כמו גם בפולי סויה בשלים יש ריכוז של ויטמינים ומינרלים. ביניהם גם ויטמין C המועיל מאוד לבריאות. יחד עם זאת בהרתחה, בישול או אידוי יורדת כמות הויטמינים והמינרלים באדממה.
סויה מכילה רכיבים מועילים וביניהם כולין, מנגן ואינוסיטול. אדממה ופולי סויה מכילה גם ספונינים. כמו כן הסויה מכילה פיטואסטרוגן, הורמון הדומה לאסטרוגן שמקורו צמחי. סויה נחשבת גם כמקור איכותי למגוון חומצות אמיניות נחוצות. היא מסייעת לשמירת מאסרת שריר ולעיכוב הצטברות שומנים. זאת לצד ערכה בהפחתת תהליכי דלקת.
תועלותיה הבריאותיות של סויה בכלל ושל פולי סויה – אדממה נוגעת למגוון היבטים רפואיים:
- אכילת סויה מפחיתה סיכון לסרטן בערמונית וסרטן הרחם.
- צריכה של סויה מפחיתה סיכון לסרטן השד. צריכת סויה מפחיתה גם את הסבירות לחזרה של סרטן שד אצל מי שהחלימו ממחלה זו.
- צריכת סויה ובה פיטואסטרוגן מפחית תופעות של אוסטיאופורוזיס – דלילות עצם.
- כמו כן סויה מובילה להפחתת תופעות של גיל המעבר.
- סויה נמצאה כמשפיעה על הפחתת סיכון לבעיות לב וכלי דם. סויה מסייעת להפחתת כולסטרול בגלל הפיטואסטרוגן בה. היא מסייעת גם לטרשת עורקים.
- טובה לדיאטה דלת פחמימות לסוכרתיים כיוון שסויה אינה מעלה באופן משמעותי את הסוכר בדם
מתכון להכנה של אדממה :
ניתן להכין אדממה במתכונים פשוטים כנשנוש בריא בצורה גולמית למדי, לצד מתכונים לקציצות אדממה או סלט אדממה. להלן מתכון פשוט להכנה של אדממה:
ערכים תזונתיים של אדממה
לפניכם בטבלה כלל הרכיבים של האדממה, ערכה התזונתי, הרכב הקלוריות באדממה, כמות הפחמימות בה, אחוז השומנים ושיעור החלבונים באדממה לצד המינרלים, הויטמינים והסימון התזונתי. ערכים תזונתיים של האדממה אשר מפורטים מטה מתבססים על נתוני משרד החקלאות האמריקני. טבלת ערכים תזונתיים זו מתארת ערך התזונתי של מאה גרם אדממה:
סימון תזונתי | ערך תזונתי ל-100 גרם אדממה – פולי סויה |
מים (גרם) | 72.77 |
קלוריות – אנרגיה (קק"ל) | 121 |
חלבונים (גרם) | 11.91 |
שומנים (גרם) | 5.2 |
ערך Ash (גרם) | 1.21 |
פחמימות (גרם) | 8.91 |
סיבים תזונתיים (גרם) | 5.2 |
סוכרים (גרם) | 2.18 |
סוכרוז (גרם) | 1.12 |
סוכר גלוקוזה (גרם) | 0 |
סוכר פרוקטוז (גרם) | 0.12 |
סוכר לקטוז (גרם) | 0 |
סוכר מלטוז (גרם) | 0.95 |
סוכר גלקטוז (גרם) | 0 |
עמילן (גרם) | 1.51 |
סידן – קלציום (מ"ג) | 63 |
ברזל (מ"ג) | 2.27 |
מגנזיום (מ"ג) | 64 |
זרחן (מ"ג) | 169 |
אשלגן (מ"ג) | 436 |
נתרן (מ"ג) | 6 |
אבץ (מ"ג) | 1.37 |
נחושת (מ"ג) | 0.345 |
מנגן (מ"ג) | 1.024 |
סלניום (מיקרוגרם) | 0.8 |
ויטמין C – חומצה אסקורבית (מ"ג) | 6.1 |
תיאמין (מ"ג) | 0.2 |
ריבופלבין (מ"ג) | 0.155 |
ניאצין (מ"ג) | 0.915 |
ויטמין B5 – חומצה פנטוטנית (מ"ג) | 0.395 |
ויטמין B6 (מ"ג) | 0.1 |
חומצה פולית – ויטמין B9 (מיקרוגרם) | 311 |
כולין (מ"ג) | 56.3 |
בטאין (מ"ג) | 4.5 |
ויטמין B12 (מיקרוגרם) | 0 |
ויטמין A (מיקרוגרם, RAE) | 15 |
רטינול (מיקרוגרם) | 0 |
בטא קרוטן (מיקרוגרם) | 175 |
אלפא קרוטן (מיקרוגרם) | 0 |
בטא קריפטוקסנטין (מיקרוגרם) | 8 |
ויטמין A (יחידות UI) | 298 |
ליקופן (מיקרוגרם) | 0 |
לוטאין עם זאקסנטין (מיקרוגרם) | 1619 |
ויטמין E – אלפא טוקופרול (מ"ג) | 0.68 |
ויטמין E מוסף (מ"ג) | 0 |
בטא טוקופרול (מ"ג) | 0.06 |
גמא טוקופרול (מ"ג) | 5.88 |
דלתא טוקופרול (מ"ג) | 3.57 |
אלפא טוקוטריאנול (מ"ג) | 0.02 |
ויטמין K (פילוקווינון, מיקרוגרם) | 26.7 |
חומצות שומן רווי (גרם) | 0.62 |
חומצות שומן חד בלתי רווי (גרם) | 1.282 |
חומצות שומן רב בלתי רווי (גרם) | 2.156 |
חומצת שומן לינולאית – אומגה 6 (גרם) | 0 |
חומצת שומן אלפא לינולנית ALA – אומגה 3 (גרם) | 0.358 |
אומגה 3 EPA (גרם) | 0.003 |
אומגה 3 DPA (גרם) | 0 |
שומן טרנס (גרם) | 0.009 |
כולסטרול (מ"ג) | 0 |
טריפטופן (גרם) | 0.126 |
תראונין (גרם) | 0.331 |
איזולאוצין (גרם) | 0.3 |
לאוצין (גרם) | 0.745 |
ליזין (גרם) | 0.745 |
מתיונין (גרם) | 0.141 |
ציסטאין (גרם) | 0.124 |
פנילאלנין (גרם) | 0.488 |
טירוזין (גרם) | 0.336 |
וואלין (גרם) | 0.324 |
ארגנין (גרם) | 0.724 |
היסטידין (גרם) | 0.267 |
אלנין (גרם) | 0.446 |
חומצה אספרטית (גרם) | 1.348 |
חומצה גלוטמית (גרם) | 2.02 |
גליצין (גרם) | 0.434 |
פרולין (גרם) | 0.686 |
סרין (גרם) | 0.665 |
הידרוקסי פרולין (גרם) | 0 |
אלכוהול (גרם) | 0 |
קפאין (מ"ג) | 0 |
מתכונים עם אדממה
האדממה נחשבת בריאה . היא מכילה רכיבים תזונתיים איכותיים ולכן הינה מועמדת לשמש מלבד כחטיף לנשנוש קליל גם ככזו היכולה להיות משולב בסלטים ובתבשילים. פולי סויה בוגרים לצד אדממה יכולים לשמש במגוון בישולים. הנה כמה מתכונים עם אדממה להנאתכם:
- 3 מתכונים עם אדממה – אדממה עם פסטו, עם צ'ילי, עם סלט תפוחי אדמה ועוד
- מתכון להכנת אדממה עם ירקות ודלורית
- כיצד להכין קציצות אדממה וחומוס
נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך:
- סויה ומזונות אחרים כנגד עששת ואוסטיאופורוזיס
- מזונות עם סיבים תזונתיים מפחיתים תחלואה ומוות
- אשלגן – מזונות המכילים אותו ותועלתם הבריאותית
- סויה וסיכון מופחת ללקות במחלת הסרטן