איך למנוע שיער לבן? כיצד לטפל בבעיה של האפרת השיער? מה הפתרון לשיער לבן? אילו דרכים יש להפחית את התפשטות השיער הלבן באופן טבעי? מה עושים נגד האפרה או הלבנה של השיער בדרכים טבעיות ללא צביעה? מידע מדעי מגוון נאסף במחקרים לגבי סיבות לשיער מאפיר או לבן בהקשר למצבים פיזיולוגיים ובעיות רפואיות. לפניכם 6 דרכים שעשויות לסייע איך למנוע מהשיער להאפיר או להלבין באופן טבעי ללא שימוש בתרופות או צביעת השיער, בהתבסס על הידע המדעי בנוגע לסיבות להלבנת שיער.
הפיכת השיער ללבן או אפור- הלבנת או האפרת שיער היא תופעה טבעית המתרחשת ככל שהאדם מתבגר בשל גילנו וגם בשל גורמים נוספים גם בקרב צעירים. צבע השיער שלנו נקבע על ידי נוכחות של פיגמנט בשם מלנין. מלנין מיוצר על ידי תאים מיוחדים הנקראים מלנוציטים. ישנם שני סוגים של מלנין: Eumelanin אחראי על שיער חום ושחור. Pheomelanin תורם לשיער אדמוני ובלונדיני.
ככל שאנו מתבגרים, המלנוציטים מייצרים בהדרגה פחות מלנין. כתוצאה מכך חלה ירידה בפיגמנטציה של השיער. זה מוביל להופעת שיער אפור או לבן. המנגנונים המדויקים שמאחורי תהליך האפרת השיער או הלבנתו לא מובנים במלואם. ברם, מדענים סבורים כי התהליך קשור בשילוב של גורמים גנטיים ותהליכי הזדקנות טבעיים.
שני גורמים מרכזיים הקשורים להאפרת השיער אינם ניתנים כיום לשליטה או לטיפול והם הגנטיקה והגיל המובילים להלבנת השיער או האפרתו. כך ביחס לגנטיקה: העיתוי וההיקף של האפרת שיער יכולים להיות מושפעים מגורמים גנטיים. אם ההורים או הסבים והסבתות שלך חוו האפרה שיער או הלבנה בטרם עת, יש סיכוי מוגבר לחוות זאת גם כן. לגבי גיל: באופן טבעי, שיער מאפיר או שיער לבן מקושר בדרך כלל לתהליך ההזדקנות. ככל שאנו מתבגרים, ייצור המלנין פוחת, מה שמוביל לאובדן הדרגתי של צבע השיער.
לצד זה, הפיכת השיער ללבן או האפרה של השיער יכולה להיות מושפעת מגורמים שונים כמו סטרס, גנטיקה, עישון, מחסור תזונתי ומחלות. לפניכם הגורמים והדרכים האפשריות למניעת שיער לבן או מאפיר ועצירת התהליך, לעיתים. אם אתם או מישהו מקרוביכם חווה האפרה או הלבנה של השיער באופן מהיר או באופן חריג ולא טבעי, פנו לייעות עם רופא מומחה בתחום לאיתור הסיבות ולטיפול בהן.
מה יכול לסייע לצמצם האפרת השיער או למנוע שיער לבן – בטיפול טבעי
1. הפחיתו עקה חימצונית – סטרס חמצוני: עקה חמצונית מתרחשת עקב חוסר איזון בין רדיקלים חופשיים לנוגדי חמצון בגוף ועלולה לתרום להאפרת שיער. עקה חמצונית לאורך זמן עלולה לפגוע במלנוציטים ולהשפיע על ייצור המלנין. לכן על מנת להמנע ממגוון נזקים בריאותיים אחרים, כולל הלבנת השיער, הפחיתו ברמת הלחץ הנפשי, הסטרס, העקה, המתחים הנפשיים והמצוקות שאתם חווים. פנו לגורם מקצועי, העזרו במעגלי תמיכה, בצעו פעילויות המפחיתות לחץ כמו מדיטציה, להפחתת לחצים אלה המובילים לעקה המובילה גם להלבנת השיער באופן מהיר יותר.
2. טפלו במצבים רפואיים מחוללי הלבנת או האפרת שיער: מצבים רפואיים מסוימים, כגון בעיות בבלוטת התריס, ויטיליגו והפרעות אוטואימוניות, עלולים לגרום להאפרה מוקדמת של שיער או הלבנתו. מצבים אלו יכולים לשבש את ייצור המלנין או להוביל להרס של מלנוציטים. פנו לגורם רפואי מומחה לאבחון וטיפול במחלות אלה בהקדם.
3. הפחיתו בעישון סיגריות. הרגלי אורח חיים מזיקים כמו עישון סיגריות לצד חשיפה למזהמים סביבתיים וחשיפה לשמש, עלולים להשפיע על תהליך האפרת השיער. אמנם ההשפעה של גורמים אלו על האפרת שיער אינה מובנת במלואה, אך נהיר במחקרים כי עישון וחשיפה למזהמים כמו עשן יכולים לתרום לפגוע בשיער, לגרום לנשירת שיער והלבנת שיער.
4.טפלו בתזונה לקויה ומחסור בחלבונים, בויטמינים ומינרלים: מחסור בחלבון, ויטמינים ומינרלים מסוימים עשוי להיות קשור להשפעה על יצירת המלונין בגוף. לכן הקפידו על תזונה מאוזנת, עשירה בנוגדי חימצון נוגדי נזקי עקה חימצונית כמו פירות וירקות, זרעים ואוזים, הקפידו על תזונה בריאה ועשירה במינרלים כמו אבץ, ברזל, מגנזיום ונחושת, ויטמינים כמו ויטמין B12, ויטמיני A, D וE, וחלבונים למניעת האפרת שיער והלבנתו. ממצאים שונים מצביעים גם על שימוש בתוספים, צמחי מרפא וטיפולים ככאלה שעשויים להשפיע על האפרת או הלבנת השיער.
5. הימנעו משימוש בכימיקלים בצבע שיער, בשמפו ומרכך: בעת צביעת שיער, שטיפתו ביום יום בשמפו, מרכך וחומרים אחרים, אנו חושפים את השיער לכימיקלים שעלולים לפגוע בו ולהפחית בו את רמת המלנין. השתדלו להשתמש בחומרים בריאים, נטולי כימיקלים קשים לשמירה על השיער.
חשוב לציין שהאפרת שיער היא חלק טבעי מתהליך ההזדקנות ובדרך כלל אינה סיבה לדאגה. עם זאת, כאמור, אם את או אתה חווים הלבנת שיער או האפרה חריגה, פתאומית או מוקדמת מומלץ להתייעץ עם רופא שיוכל לספק הערכה, אבחון, ייעוץ והכוונה נוספת.