מהו הריון בסיכון גבוה? אילו מצבים רפואיים הופכים את ההריון לבעל סיכון מוגבר ? מתי צריך לקבל ייעוץ רפואי? כל אישה הרה חוששת מהמושג המאיים "הריון בסיכון" ואינה רוצה להיות במצב המציב אותן או את העובר שלהן בסיכון מוגבר.
למרות שרוב ההריונות עוברים בשלום, במקרה של חלק ההריונות מזוהות בעיות בעלות פוטנציאל להשפיע באופן שלילי על בריאותה של האם ההרה או על בריאות העובר ולכן אישה המצויה באחד מהמצבים הרפואיים המסכנים, הופכת למוגדרת כמצויה ב"הריון בסיכון מוגבר" או בקיצור הריון בסיכון.
נשים המוגדרות בקטגוריה זו נדרשות לנהוג בערנות מוגברת, לערוך בדיקות הריון ולהיות תחת ליווי ומעקב. לרוב מצבי הריון בסיכון כוללים ליווי ומעקב רפואי מוגבר. נציין שלמרות הדאגה, מרבית ההריונות בסיכון עוברים באופן תקין ומסתיימים כשהאם והתינוק או התינוקת בריאים.
אילו מצבים הופכים הריון ל"הריון בסיכון"?
הריון בסיכון הוא שם כולל למגוון בעיות ומצבים רפואיים שגורמים לסיכון יתר לאם ולעובר. בין הסיבות ניתן למנות בעיות רפואיות של האם טרם ההריון, גורמי סיכון סביבתיים, רקע אישי, נישואים בקרבת דם, לידות מוקדמות בעבר, חוסר התאמה בסוג הדם של האם והילד, מומים ועוד.
לעיתים מצב שבו אישה מצויה באופן מובהק ומאובחן בהריון בסיכון גבוה, היא נדרשת להיות בשמירת הריון. שמירת הריון מיועדת להגביל את האישה מפעילויות, עבודה ותעסוקה שמסכנות את הבריאות שלה או את בריאות העובר. הריון בסיכון גבוה בשל גורמים מסוימים, המחייב שמירת הריון מצריך אישור רפואי המתאר את גורמי הסיכון של ההריון. בהתקיים תנאים מסוימים, יכול האישה ההרבה המצויה בהריון בסיכון ונדרשת לשמירת הריון לקבל גימלה מביטוח לאומי בגין כך (קיצבת שמירת הריון).
מהם הגורמים להריון בסיכון?
סיבות ומצבים שעלולים להצביע על הריון בסיכון מוגבר:
- סוכרת הריונית – בדיקות סקר, העמסת סוכר ולעיתים בדיקת דם יכולה להצביע על סוכרת הריון המתבטא ברמות סוכר גבוהות בדמה של האם.
- הפרשות חריגות או דימומים משמעותיים העלולים להעיד על סיכון להפרדות שלייה או ירידת מים או צירים חזקים המופיעים טרם השבוע ה – 36 להריון.
- רעלת הריון – תופעה השכיחה אצל נשים בהריון הראשון, תופעה המופיעה לאחר החודש הרביעי להריון ומתאפיינת לפעמים בנפיחות, התכווצויות, עודף לחץ דם, וחלבון בשתן.
- גודל עובר חריג – עובר גדול מידי או קטן מידי ביחס לשלב ההריון בו מצויה האישה, החורג מהאחוזון הנורמלי לאותו מועד.
- מומים צפויים בעובר – בעיות מבניות קרדינליות הצפויות מראש בעוברים כמו לדוגמה מומים במוח או בלב או מומים ברחם כמו רחם חד או דו קרני.
- אנמיה – מצב בו רמת ההמוגלובין בדם נמוכה לרוב בגלל חוסר ברזל או מחסור בחומצה פולית.
- זיהומים ויראליים או חיידקיים –בדיקה של האם המעידה על היותה נשאית או לוקה בזיהום בחיידק סטרפטוקוקוס בי B, אדמת, צהבת, איידס ועוד העלולים להוביל לתחלואים שונים ובהם דלקת ריאות ודלקת קרום המוח.
- הריון עם יותר מעובר אחד – מצב זה של תאומים, שלישיה או יותר מוגדר כהריון בסיכון בגלל חשש למגוון מצבים כמו סוכרת, לידה מוקדמת והיפרדות שליה.
- גיל האם כשהיא מעל 35 או מתחת לגיל 18.
- חוסר איזון בכמות מי השפיר- בעיה המתבטאת בריבוי מי שפיר או בעודף מי שפיר.
- גורמים נוספים: תאונה או חבלה שעברה האם בגופה, או מחלות רקע של האישה ההרה בהריונות קודמים (כמו הפלות קודמות) או בעיות של האישה ההרה באופן כללי כמו אפילפסיה, קרישת יתר, בעיות ריאה, בלוטות תריס, בעיות נשימה, מחלות קרדיולוגיות, בעיות במערכת החיסון ועוד. או בעיות הנובעות מההריון כמו שונות בין סוג הדם של האם וסוג הדם של העובר שעלולה לגרור נזק עוברי.
מתי צריך לקבל ייעוץ רפואי?
נדגיש שכאמור, רוב ההריונות בסיכון מסתיימים בלידת ילד בריא, כך שיש לזכור שלמרות הדאגה, הסיכויים הם לטובתכם, האם והעובר. עם זאת, הריון בסיכון דורש מעקב יותר קפדני מהריון רגיל, בדיקות הריון, בדיקות עובריות וניטור צמוד לפי המצב הרפואי של האם והעובר.
כיצד תדעי מתי יש לפנות לרופא?
יש לגלות ערנות לסימפטומים ולמצבים רפואיים המוזכרים מטה. במקרה של תסמינים כאלה, יש לפנות לקבלת ייעוץ וטיפול רפואי:
- ירידת מים או חשש לירידת מים
- דימומים, דם בהפרשות או הפרשות ואגינליות מוגברות
- דופק מוגבר
- עליה בלחץ הדם או תחושת סחרחורת ועילפון
- מצוקה רגשית, ייאוש או אשמה
- דליפת שתן, קשיים בהטלת שתן, השתנה תכופה או לחץ בדרכי השתן
- בעיות וקשיים במערכת העיכול כמו הקאות ובחילות קשות מהרגיל
- בצקות או נפיחות במיוחד בגפיים או בפנים
- כאבים בבטן התחתונה
- חוסר נוחות בתנוחת העובר או שינויים מורגשים באופן שבו העובר מתנועע לאחר החודש הרביעי
- כאבי ראש משמעותיים או בצקתיות בפנים
- בעיות ראייה, ראיה מטושטשת
- עלייה בחום הגוף, חולשה או צמרמורות