למה השיער נושר לי? מה גורם לנשירת שיער? איך גורמים הורמונליים משפיעים והאם מתח משפיע על נשירת שיער? מה הקשר בין תזונה, ויטמינים ומינרלים לנשירה? אילו סיבות יש לנשירת השיער בגברים ונשים?
נשירת שיער מהווה תופעה נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם, ללא קשר למין או גיל. התופעה, אשר עלולה לגרום לנזק פסיכולוגי וחברתי משמעותי, מעוררת עניין רב בקרב חוקרים ורופאים. גורמים רבים ומגוונים עשויים לתרום לנשירת שיער, החל מגורמים גנטיים והורמונליים, וכלה במתח נפשי ותנאי סביבה. הבנת המנגנונים הביולוגיים המורכבים העומדים בבסיס התופעה חיונית לפיתוח טיפולים יעילים למניעה וטיפול בנשירת שיער. במאמר זה נסקור את הגורמים של התקרחות והדלדלות השיער.
- מיהם צמחי המרפא המופלאים כנגד נשירת שיער?
- 6 דרכים איך למנוע שיער לבן – טיפול טבעי
- הדבר הבא: השתלת שיער
נשירת שיער, או התקרחות, היא מצב שכיח המשפיע על גברים ונשים כאחד, עם סיבות וביטויים שונים. התקרחות אנדרוגנטית, הצורה הנפוצה ביותר, מושפעת מגורמים גנטיים והורמונליים ( Phillips et al., 2017). סיבות אחרות כוללות חוסרים תזונתיים, מתח, תרופות ומצבים רפואיים ( Patel et al., 2013). ניתן לסווג התקרחות כצלקתית או לא מצטלקת, עם ביטויים קליניים וגישות טיפול שונות (Alessandrini et al., 2020).
למה השיער נושר לי?
אחד הגורמים השכיחים ביותר לנשירת שיער הוא הגנטיקה. תבנית ההתקרחות הגברית, הידועה גם בשם אנדרוגנית אלופציה, היא דוגמה קלאסית למצב תורשתי. גורמים הורמונליים, כגון עודף הורמון הזכרי טסטוסטרון, משחקים תפקיד מרכזי בתהליך. הורמון זה נקשר לקולטנים בזקיקי השיער, ומוביל להצטמקות הזקיקים ולנשירת השיער. שינויים הורמונליים הקשורים להריון, גיל המעבר, ושימוש באמצעי מניעה הורמונליים עשויים אף הם לגרום לנשירת שיער זמנית.
גורמים גנטיים ותורשתיים
אז למה השיער נושר מבחינה גנטית? אחד הגורמים השכיחים ביותר לנשירת שיער הוא הגנטיקה. תבנית ההתקרחות הגברית, הידועה גם בשם אנדרוגנית אלופציה, היא דוגמה קלאסית למצב תורשתי. הגן האחראי על סוג זה של נשירת שיער מועבר בתורשה, והסיכוי לפתח את התופעה עולה משמעותית אם יש היסטוריה משפחתית של התקרחות. גורמים גנטיים אחרים עשויים להשפיע על צפיפות השיער, על קצב צמיחתו ועל נטייתו לנשירה.
גורמים הורמונליים
הורמונים ממלאים תפקיד משמעותי במחזור חיי השערה. שינויים הורמונליים יכולים להשפיע על זקיקי השיער ולגרום לנשירה. אנדרוגנים, כגון טסטוסטרון, קשורים לנשירת שיער אצל גברים ונשים. עודף של הורמונים אלה יכול להקטין את זקיקי השיער ולהאיץ את תהליך הנשירה. כמו כן, הפרעות בבלוטת התריס, הריון, גיל המעבר ושימוש באמצעי מניעה הורמונליים עשויים לגרום לשינויים הורמונליים המשפיעים על השיער.
גורמים תזונתיים
תזונה מאוזנת חיונית לבריאות השיער. התזונה מאפשרת לגופנו לספוג חומרים מזינים. העדר חומרים מזינים מהתזונה שלנו ישפיע על כל גופנו וגם על השיערנו. מחסור בויטמינים ומינרלים מסוימים, כגון ברזל, אבץ, ויטמינים מקבוצת B וביוטין, עלול להוביל לנשירת שיער. תזונה דלת חלבון, דיאטות קיצוניות והפרעות אכילה יכולות אף הן להשפיע על צמיחת השיער.
גורמים רפואיים
מגוון רחב של מחלות רפואיות קשור לנשירת שיער. כך לדוגמה מחלות אוטואימוניות, כגון זאבת ואלופציה אראטה, תוקפות את זקיקי השיער וגורמות לנשירה. זיהומים בקרקפת, מחלות כרוניות כמו סוכרת, אנמיה ומחלות כלי דם, יכולות אף הן לגרום לנשירה.
תרופות ותופעות לוואי
גם שימוש בתרופות משפיע על גופנו במגוון היבטים כולל נשירה. תרופות רבות, המשמשות לטיפול במגוון מחלות, עלולות לגרום לנשירת שיער כתופעת לוואי. כך לדוגמה תרופות כימותרפיות מובילות לנשירת שיער חמורה. גם תרופות לדילול הדם, תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה, ותרופות נוגדות דיכאון הן חלק מהתרופות הקשורות לנשירת שיער.
מתח נפשי ולחץ
לחץ רגשי, סטרס, מצוקות ומתח נפשי כרוני יכול להוביל למצב הנקרא טלוגן אפקלביום. מצב זה מאופיין בנשירה מוגברת של השיער. מתח נפשי כרוני עלול להשפיע על מחזור צמיחת השיער ולהוביל לנשירה מוגברת. מצבים של לחץ גורמים לגוף לשחרר הורמונים כמו קורטיזול, המשפיעים על זקיקי השיער ומעבירים אותם לשלב מנוחה.
גורמים סביבתיים
מלבד גורמים גנטיים, תזונתיים ופסיכולוגיים קיימים גורמים נוספים שמובילים לנשירת שיער או מחזקים את הדלדלות השיער וההתקרחות. כך, גורמים סביבתיים שונים עשויים לתרום לנשירת שיער. חשיפה ממושכת לקרינה אולטרה סגולה, זיהום אוויר, וחומרים כימיים מסוימים עלולה לפגוע בשיער ולהאיץ את תהליך הנשירה. גורמים נוספים, כגון גיל, טיפולים רפואיים מסוימים, כמו הקרנות וכימותרפיה, והרגלי טיפוח השיער, עשויים אף הם לעודד לנשירת שיער.
אבחון וטיפול בנשירה
אבחון מדויק של הגורמים לנשירת שיער הוא נדבך חשוב לבחירת הטיפול המתאים. הרופא יבצע היסטוריה רפואית מפורטת, בדיקה גופנית של הקרקפת, ובדיקות מעבדה לבדיקת רמות הורמונים וחסרים תזונתיים.
טיפולים בנשירת שיער כוללים מגוון אפשרויות, כגון תרופות מקומיות ומערכתיות, טיפולים כירורגיים כמו השתלת שיער, וטיפולים לא פולשניים כמו לייזר. אפשרויות הטיפול משתנות בהתאם לגורם הבסיסי ועשויות לכלול מינוקסידיל מקומי, פינסטריד פומי, תוספי תזונה לנשירת שיער או טיפול במצבים רפואיים בסיסיים (Damodaran & Ramkrishna , 2011). הבחירה בטיפול תלויה בסוג הנשירה, בחומרתה, ובגורמים לה. במידה ואתם חווים נשירת שיער, מומלץ להתייעץ עם רופא עור או רופא משפחה.