9 סיבות התאבדות של בני נוער

9 סיבות התאבדות של בני נוער. מהן הסיבות לנסיונות התאבדות ומקרים אובדניים של צעירים ובוגרים. מה הגורמים שמעלים את הסיכון להתאבדויות.

מערכת האתר

עודכן בתאריך

פסיכולוגיה
סיבות להתאבדויות בקרב צעירים ומבוגרים בישראל. אילוסטרציה: Pixabay Daniel Reche

ניתן למנוע רבים ממקרי ההתאבדות, הנגרמים ממספר סיבות מרכזיות שניתן לאבחן לפני הפגיעה העצמית, ולטפל בה. שיעור מקרי ההתאבדות בקרב צעירים גבוה במיוחד בהשוואה לשאר הגילאים באוכלוסיה.

שיעור המתאבדים מקרב גברים גדול במיוחד בהשוואה לנשים. אז מה גורם לבני נוער ובוגרים ליטול את חייהם. התאבדות הינה אקט יזום של אדם המסיים את חייו באופן מכוון.

סימנים מקדימים למשבר

לצד מחקרים שונים, ממצאי דיווח של מרכז המידע של כנסת ישראל, דו"חות ונתונים שונים שמתפרסמים ישנם מספר גורמים הקשורים לסיכון להתאבדות. זיהוי מוקדם של נסיבות שעלולות להוביל לקשיים קיצוניים שיכולים להוביל למחשבות אבדניות או ניסיונות כאלה הוא חשוב במיוחד.

ישנם סימנים מקדימים לאבחון אדם שמצוי בסיכון גבוה לביצוע נסיון התאבדות. אדם שעלול להיות בסיכון לדיכאון יכול להתאפיין בין השאר בדיבור עם סביבתו על מוות, העלמות או גרימת נזק לעצמו. ביטוי של ירידה בבטחון העצמי, דימוי עצמי ירוד, בטחון עצמי דועך, שינוי הרגלי תזונה, שינוי הרגלי שינה, אובדן תקווה לעתיד, מוטוריקה איטית, הליכה חסר כוחות, איטית ,דיבור איטי או נטול חיוניות, הזנחה עצמית, מראה דיכאוני, עצבנות עזה, עצבות רבה, ירידה תפקודית בהיבטים תפקודיים, חברתיים או הסתגרות, תגובות רגשיות חריפות כמו בכי, כעס, התפרצויות, ביטוי תחושת עול, מועקה, היות האדם לטורח, פסימיות, פגיעה עצמית גופנית, ביטוי תחושת אשם ועוד.

למה בני נוער מתאבדים

הסיבות להתאבדות של בני נוער וצעירים דומות בעיקרן לאלה שמביאות גם בוגרים להתאבד. הסיבות המרכזיות לכך שצעירים ובוגרים מנסים להתאבד הן אלה :

1.הפרעת מצב רוח דיכאוני. הפרעה זו היא גורם מוביל לצד מאניה דיפרסיה – הפרעה דו פולרית, להתאבדויות כך גם הפרעת אישיות גבולית- בורדרליין מהווה גורם סיכון.

2. התאבדות על רקע אירוע טראומטי, קושי רגשי משמעותי או חוויה קשה. לדוגמה אירוע של חרם כיתתי, אירוע של גירושין, התעללות, אונס, תקיפה, הטרדה מינית בעבודה, חוויה מינית קשה, מחלה קשה, בעיה גופנית, או פרידה מבן הזוג. כך גם פיטורין מעבודה או פשיטת רגל על רקע כלכלי יכולים להוביל להתאבדות.

3. קשיים סוציאליים של השתלבות בחברה, בעבודה, במקצוע, בלימודים, בידוד חברתי, הוקעה או דחיה חברתית.

4. בדידות, ניתוק מגורמים תומכים חברתית או ריחוק חברתי (אופייני באוכלוסיות מסוימות ובגילאים מבוגרים למשל).

5. נסיבות סביבתיות וחיצוניות שונות כמו שימוש בסמים, שימוש באלכוהול, שינוים חברתיים עקב מצב חירום בטחוני או משבר רפואי כמו מגפת הקורונה, משבר כלכלי ועוני, עליה בנגישות לאמצעי התאבדות ועוד.

6. התאבדות עקב השפעה חברתית למשל לאחר מקרי התאבדויות שמסוקרים תקשורתית או של סלברטיז.

7. התאבדות עקב הרעבה בשל בעיות אכילה כמו אנורקסיה .

8. קושי בקבלת הזהות המינית והמגדרית. קושי בהתמודדות עם נטיה מינית חד מינית כמו הומוסקסואליות או לסביות, קושי בשיתוף, תחושות אשם וכן התנהגות הסביבה כלפי מי שנטייתו המגדרית או המינית שונה כמו חרם, בריונות, בידוד, לעג, הומופוביה גלויה, אלימות.

9. גורמים גנטיים הקשורים לנטייה לבעיות פסיכולוגיות כמו דיכאון המוביל לאובדנות בשיעורים משמעותיים.

 

חשוב לזכור כי מצבים אליהם נקלעים בשעת מצוקה יכולים לזכות לטיפול שיסייע למי שחש מצוקה או לחברו המאתר זאת לקבל מענה מקצועי וטוב לכך. זאת באופן שיפחית את גורמי המצוקה. ובכך יסייע לרווחתו של מי שרוצה להתאבד. מעגלי תמיכה חבריים, משפחתיים וקהילתיים לצד ייעוץ והעזרות בגורמי מקצוע כמו פסיכולוג, רופא משפחה, יועצת בית הספר, יועץ במקום העבודה, קבלת סיוע מקו סיוע רגשי או גורמים מקצועיים אחרים חשוב ומועיל.

דילוג לתוכן