5 צמחי מרפא זמינים להפחתת חרדה ודיכאון ולשיפור מצב הרוח

אילו צמחי מרפא מפחיתים חרדה? מהם צמחי המרפא שעשויים לשפר את מצב הרוח בתקופה קשה? מי הצמחים שיוכלו לסייע לנו להפחית דכאון ודכדוך ?

דקל שחף

עודכן בתאריך

פסיכולוגיהצמחי מרפא
צמחי המרפא הייחודיים שזמינים להורדת החרדה והדיכאון. צילום: Mabel Amber Pixabay

אילו צמחי מרפא מפחיתים חרדה? מהם צמחי המרפא שעשויים לשפר את מצב הרוח בתקופה קשה? מי הצמחים שיוכלו לסייע לנו להפחית דכאון ודכדוך ? בשעת משבר ומצוקה, כשגורמי הלחץ רבים ומקשים על התפקוד, לצד טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי, רבים מחפשים אחר תרופות טבעיות להפחתת דיכאון וחרדה. לצד תרופות רגילות, קיימים צמחים ייחודיים וזמינים בעלי תכולה ההופכת אותם למתאימים להפחתת חרדה, דיכאון והפרעות מצב רוח. מחקרים מדעיים הדגישו את היתרונות הטיפוליים של צמחי מרפא מסוימים במאבק באתגרי בריאות הנפש הללו. בכתבה זו נפרט חמישה צמחים כאלה המוכרים למדע בתכונותיהם מפחיתות החרדה והדכאון. וכמו כן, נבחן את המרכיבים הספציפיים בתוך כל צמח התורמים ליעילותם.

לפני שנפרט על כל אחד מצמחי המרפא להפחתת חרדה ודיכאון נדגיש: אם הינך סובל מהפרעות, תסמינים והפרעות הקשורות למצב הרגיש, לבריאות הנפש, פסיכולוגיה או פסיכיאטריה הקדם ופנה לאבחון וטיפול רופא או פסיכולוג מוסמך. אבחון יסודי של הסיבות למצב זה מהווה נבך חשוב לקראת טיפול יעיל. ממצאי מחקרים רבים הדגישו את יעילות הטיפול המשולב של תרופות וטיפול נפשי לקבלת תוצאות מיטביות.

לצד זה אם תרצו להשתמש גם בתרופות טבעיות, וודאו עם הרופא המטפל כי רכיבים צמחיים אלה מותרים לשימוש עבורכם, וכי אינם מתנגשים עם תרופות אחרות או מצבים רפואיים ונפשיים.

צמחי המרפא הייחודיים שזמינים להורדת החרדה והדיכאון

1. לבנדר (Lavandula angustifolia):

לבנדר הוא עשב ריחני הידוע בהשפעותיו המרגיעות על הנפש והגוף כולל הפחתת דיכאון וחרדה. מחקרים מראים כי השמן האתרי המופק מהלבנדר מכיל תרכובות כמו לינולול ולינליל אצטט. הללו מהוות תרכובות בעלות תכונות שמפחיתות חרדה ולחץ נפשי. מחקר שפורסם ב-Journal of Alternative and Complementary Medicine (2013) מצא כי שאיפת שמן אתרי לבנדר הפחיתה באופן משמעותי את רמות החרדה אצל אנשים שעוברים טיפול שיניים.

2. קמומיל (Matricaria chamomilla):

קמומיל מהווה צמח מרפא מוכר וידוע בסגולותיו המרגיעות. הוא נמצא במחקרים כמסייע לשיפור מצב הרוח ולהפחתת דיכאון. הצמח מכיל מספר תרכובות ביו-אקטיביות, ביניהן אפיגנין, המדגימות השפעות חרדה. מחקר אקראי מבוקר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Psychopharmacology (2013) הצביע על כך שתמצית קמומיל הפחיתה את תסמיני החרדה אצל אנשים עם הפרעת חרדה מוכללת.

3. אשווגנדה (Withania somnifera):

אשווגנדה ידועה גם בשם ג'ינסנג הודי ומהווה צמח אדפטוגני עם היסטוריה עשירה ברפואה האיורוודית המסורתית. צמח אשווגנדה מכילה תרכובות ביו-אקטיביות מועילות  שעשויות להועיל בהפחתת הפרעת מצב רוח ודיכאון. בנוסף, אשווגנדה בעלת תכונות נוגדות חרדה. מחקר כפול סמיות ומבוקר פלצבו שפורסם בשנת 2021  מצא שתמצית שורש אשווגנדה הפחיתה ביעילות את רמות החרדה והמתח אצל אנשים עם היסטוריה של מתח כרוני.

4. פסיפלורה (Passiflora incarnata):

פסיפלורה מסייעת להפרעות מצב רוח ואף משפרת את השינה כתרופה טבעית. הצמח מכיל פלבנואידים, כולל כריסין ואפיג'נין, המפגינים השפעות מרגיעות ונוגדות חרדה. סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמה ב-Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics הגיע למסקנה שתוספת פסיפלורה הפחיתה באופן משמעותי את תסמיני החרדה בחולים עם הפרעת חרדה כללית.

5. רודיולה (Rhodiola rosea):

רודיולה ידועה כשורש זהב ברפואה הטבעית כעשב מרפא אדפטוגני. צמח רודיולה מוכרת בזכות תכונותיה המרגיעות נגד לחצים, דיכאון ודיכדוך ונגד חרדה.. הוא מכיל תרכובות פעילות כגון רוזבין, סאלידרוזיד ורוסרין, אשר נקשרו להשפעות החרדה שלו. מחקרים הראו כי רודיולה הפחיתה באופן משמעותי תסמינים של מתח וחרדה אצל אנשים עם הפרעת חרדה כללית.

צמחי מרפא וטיפולים טבעיים בחרדה

לצד טיפולים פסיכולוגיים ותרופות, הטבע סיפק לנו אוצר של צמחי מרפא המחזיקים בפוטנציאל להקל על סימפטומים של דיכאון וחרדה. מחקרים מדעיים שפכו אור על תכונותיהם להפחתת דיכאון וחרדה של צמחים שונים. כל אחד מהם מכיל תרכובות ביו-אקטיביות ייחודיות האחראיות להשפעות הטיפוליות שלהם.

בעוד שצמחים אלה מציעים יתרונות פוטנציאליים, חשוב להוועץ ראשית ברופא או מטפל מוסמך לפני שילובם בתוכנית הטיפול שלך. זאת כאמור במיוחד אם יש לך מצבים רפואיים קיימים או תוך שימוש בתרופות במקביל. עוד נציין כי התגובות האישיות לצמחים אלו עשויות להשתנות. וכן חשוב לקחת בחשבון רגישויות אישיות או אלרגיות.

לצד זה נציין עוד כי שילוב תרופות טבעיות צריך להעשות כחלק מגישה הוליסטית לרווחה נפשית, לרבות תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה ושינה נכונה. כך נתרום באופן מקיף באסטרטגיה כוללת להפחתת דיכאון וחרדה בצורה טבעית ובר קיימא יותר.

דילוג לתוכן