5 שיטות איך לשפר את ביצועי המוח

כיצד לשפר את ביצועי המוח? איך להמנע מירידה בתפקוד השכלי ולשפר את הזיכרון? כיצד להגביר את היכולות השכליות? איך להפחית את ההדרדרות הקוגנטיבית עם הגיל?

ד"ר לביא סיגמן

עודכן בתאריך

רפואת מומחיםנוירולוגיה
מה גורם לירידה בתפקוד השכלי ואיך לשפר את ביצועי המוח? צילום: Pixabay

כיצד לשפר את ביצועי המוח? איך להמנע מירידה בתפקוד השכלי? איך לשפר את הזיכרון? כיצד להגביר את היכולות השכליות? מה הגורמים לירידה בביצועים השכליים והזיכרון? כיצד אפשר להפחית את ההדרדרות הקוגנטיבית עם הגיל? מה עוזר למוח להיות בריא ולזיכרון להשאר טוב יותר? לפניכם פירטנו מספר שיטות איך לשפר את ביצועי המוח שהוכחו מדעית.

לפני שנתאר את הדרכים לשיפור בריאות המוח נדגיש: אם אתם סובלים ממחלה, מצב בריאותי או תסמינים כמו שכחה, בעיות נוירולוגיות, כאבי ראש, דמנציה לדוגמה, הקדימו ופנו לרופא. רק אבחון רפואי מקיף, ייעוץ והצעות טיפוליות יהוו את התשתית היסודית לטיפול נאות. לאחר שלבים אלו תוכלו להוועץ ברופא כיצד ואילו מהדרכים הללו יוכלו לסייע להם לשיפור ביצועי המוח.

גורמים לירידה בתפקוד השכלי, פגיעה בבריאות המוח וירידה בזיכרון

ירידה בזיכרון, פגיעה בתפקוד המוח, דמנציה ובעיות שכליות הולכת ומתגברת ככל שאנו מתבגרים. קיימים גורמים שונים המובילים לכך. הבנת גורמים אלה יכולה לסייע לנו להבין כיצד לנהוג על מנת לשפר את ביצועי המוח ובריאותו מבעוד מועד ולאחר מעשה. לפניכם חלק מן הגורמים המובילים התורמים לירידה בזיכרון ולפגיעה בבריאות המוח:

1. הזדקנות:
אחד הגורמים העיקריים הגורמים לירידה בזיכרון הוא התהליך הטבעי של ההזדקנות. ככל שאנשים מתבגרים, תאי המוח שלהם מתנוונים בהדרגה, מה שמוביל לירידה ביכולות הקוגניטיביות כמו זיכרון, קשב ומהירות עיבוד. ירידה זו בזיכרון הקשורה לגיל, המכונה בדרך כלל פגיעה בזיכרון הקשורה לגיל (AAMI), היא חלק נורמלי מההזדקנות אך עלולה להחמיר על ידי גורמים אחרים.

2. מחלות ניווניות:
מחלות ניווניות של עצבים, כמו אלצהיימר ופרקינסון, תורמות עיקריות לירידה בזיכרון ולנזק בריאותי מוחי.

3. לחץ כרוני:
למתח כרוני, סטרס, לחץ נפשי נודעת השפעה משמעותית על הזיכרון ועל בריאות המוח. חשיפה ממושכת להורמוני סטרס, כמו קורטיזול, עלולה לפגוע בהיפוקמפוס, אזור קריטי ליצירת ואחזור זיכרונות. מתח כרוני יכול גם לפגוע בנוירוגנזה, היווצרותם של תאי מוח חדשים. בכך הוא משפיע לרעה על תהליכי אחסון ושליפה של זיכרון.

4. חוסר בפעילות גופנית:
אורח חיים יושבני עם ישיבה מרובה ובלי הרבה פעילות גופנית סדירה נמצא במחקרים כקשור לירידה בזיכרון ולנזק בריאותי מוחי. עיסוק בתרגילים אירוביים, כגון הליכה או שחייה, מעודד זרימת דם, חמצון ושחרור גורמי גדילה במוח. גורמים אלה משפרים תפקודים קוגניטיביים, כולל זיכרון, על ידי תמיכה בצמיחת נוירונים חדשים ושיפור התקשורת בין אזורי המוח.

לאמן את המוח

5. איכות שינה ירודה:
שינה לא מספקת או מופרעת משפיעה לרעה על גיבוש הזיכרון ועל בריאות המוח הכללית. במהלך השינה, המוח מגבש מידע חדש שנרכש לזיכרון לטווח ארוך. שינה לא מספקת או הפרעות שינה משבשות תהליך זה, ופוגעות ביצירת הזיכרון ובשליפה. יתר על כן, חוסר שינה כרוני נקשר לסיכון מוגבר למחלות ניווניות עצביות.

6. תזונה לא בריאה:
תזונה לקויה שבה חסרים חומרים מזינים חיוניים יכולה לתרום לירידה בזיכרון ולנזק בריאותי מוחי. צריכת כמויות מוגזמות של סוכרים מזוקקים ושומנים רוויים נקשרה לפגיעה קוגניטיבית.  מצד שני, תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים וחומצות שומן אומגה 3 הוכחה כמסייעת מאד  בבריאות המוח ובתפקוד הקוגניטיבי.

7. שימוש בסמים:
שימוש בסמים ואלכוהול משפיע על הזיכרון ועל בריאות המוח. צריכת אלכוהול כרונית לצד שימוש בסמים כמו מתאמפטמין, עלולים לגרום לנזק ארוך טווח למבנה ולתפקוד המוח, להשפיע על הזיכרון ועל יכולות קוגניטיביות אחרות.

8. גורמים סביבתיים:
חשיפה לרעלים ומזהמים סביבתיים מסוימים יכולה לתרום לירידה בזיכרון ולנזק בריאותי מוחי. חשיפה למתכות כבדות כמו עופרת וכספית, כמו גם מזהמי אוויר וחומרי הדברה, נקשרו לפגיעה קוגניטיבית ומחלות ניווניות.

9. מצבים רפואיים כרוניים:
מצבים רפואיים כרוניים מסוימים, כגון סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם, נקשרו לירידה בזיכרון ולנזק בריאותי מוחי.

10. גנטיקה:
גורמים גנטיים ממלאים תפקיד בירידה בזיכרון ובשינויים בבריאות המוח בין אנשים.

דרכים לשפר את היכולות של השכל, הזיכרון ובריאות המוח

לפניכם מספר דרכים הקשורות לגורמים המובילים לירידה בזיכרון, בעיות בתפקוד הקוגניטיבי וחוסר בריאות המוח. אז איך לשפר את ביצועי המוח?

  1. בצעו יותר פעילות גופנית. ממצאי מחקרים שונים מצביעים על פעילות גופנית כמשפרת את היווצרות תאים במוח הקשורים בתהליכי למידה וזיכרון.
  2. הפעילו את המוח ואמנו אותה באמצעות גירויים שכליים, החשפות לחוויות שונות ומשחקים. גלו סקרנו, בידקו וחיקרו, צאו מאזור הנוחות, אמנו את הזיכרון, הגבירו את החשיפה לתרגילים שכליים כולל חידות הגיון, תשבצים, פאזלים, סודוקו, כתיבה או תוכנות ייעודיות לאימון המוח.
  3. אכלו בריא: צריכת ירקות ופירות, מאכלים עם אומגה 3 כמון דגים ואגוזים, שילוב צמחי מרפא מועילים בתפריט כמו תה ירוק וירקות עליים לצד הימנעות מאלכוהול וממאכלים מעובדים, עתירי קלוריות ריקות ושומניים יועילו לבריאות המוח.
  4. קחו את הדברים בקלות רבה יותר, צחקו והיפתחו לעולם, הפחיתו דאגות וסטרס. עומס רגשי, לחץ כרוני נמצאו כקשורים לביצועים מוחיים נמוכים יותר. ואילו צחוק ושלווה נקשרו לתפקוד מוחי ובריאות טובה יותר.

כתבות באותו עניין

דילוג לתוכן