פלפל חריף כנגד השמנה, כולסטרול, כאבים וסוכרת

מה השפעותיו של הפלפל החריף על כולסטרול גבוה ותהליכי חילוף חומרים שמסייעים להרזייה? איך משפיע פלפל חריף על הפחתת כאבים ועל רמות הסוכר בדם?

תזונהרפואה משלימה
יתרונות הפלפל החריף כנגד עודף משקל, כולסטרול, סוכרת וכאבים. צילום: Pixabay

מהם יתרונות הפלפל החריף? אילו רכיבים פעילים יש בפלפל חריף שהופכים אותו לבריא? מה השפעותיו של הפלפל החריף על כולסטרול גבוה? מה השפעת הפלפל על תהליכי חילוף החומרים שמסייעים להרזייה? כיצד משפיע הפלפל על הפחתת כאבים? ומה השפעתו על רמות הסוכר בדם והתפתחות סוכרת? הפרי, ידוע בעיקר בטעמו החריף הנובע מהקפסאיצין, רכיב פעיל בעל סגולות בריאותיות רבות.

פלפל חריף, כמו פלפל צ'ילי, כולל רכיבים טבעיים מועילים במיוחד. פלפלים חריפים מכילים ויטמין C המועיל לתפקוד המערכת החיסונית. הפלפל מכיל ויטמין A המשפר את הראייה ובריאות העור. פלפלים מכילים גם וויטמין B6 המסייע לחילוף החומרים. ואולם לצד רכיבים אלה ואחרים רכיב הפלא בפלפל הוא קפסאיצין. קפסאיצין נותן בוסט משמעותי לחילוף החומרים, סיוע לירידה במשקל, הפחתת כאבים, טיפול בסוכרת והפחתת כולסטרול. לצד זה, קרוטנואידים ופלבנואידים שמצויים בו מספקים הגנה כנוגדי חמצון מועילים. מינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וברזל שבפלפל מסייעים לבריאות ותפקוד טוב יותר. ולקינוח חריף, הסיבים שבו, מסייעים לעיכול תקין ולוויסות רמות הסוכר בדם.

יתרונות הפלפל החריף: מועיל לשיכוך כאבים, הפחתת כולסטרול, סוכר בדם ונלחם בהשמנה

אז מהם יתרונותיו של הפלפל החריף? מה הוא מכיל? אילו רכיבים יש בו וכיצד הם משפיעים עלינו?

  • כמו כן, הוא  מסייע להפחתה במשקל: יתרון משמעותי אחד שלו הוא השפעתו על חילוף החומרים והשפעתו על הורדה במשקל. הוא מסייע להוריד במשקל: התרכובת האחראית לתחושה השורפת בפלפלים, המכונה קפסאיצין, נמצאה כמגבירה את התרמוגנזה בגוף. זה מוביל לשריפת קלוריות גבוהה יותר. לכן ממצאים מחקריים מדעיים מראים כי הכללתו בתזונה עשויה לעזור במאמצי הפחתת משקל ולקדם אובדן שומן.
  • מחזק את מערכת החיסון ומפפחית דלקתיות: יתר על כן,  הוא מקור מצוין לויטמין C. ויטמין סי הינו רכיב תזונתי הממלא תפקיד מכריע בתמיכה במערכת החיסון. ויטמין C מסייע בחיזוק מנגנוני ההגנה של הגוף, מה שהופך אותו לעמיד יותר בפני זיהומים ומחלות. שילוב שלו בארוחות יספק דרך טעימה לשפר את התפקוד החיסוני של גופנו. בנוסף, לקפסאיצין שנמצא בפלפלים חריפים הוכח כבעל תכונות אנטי דלקתיות. כלומר צריכת פלפל חריף עשויה לסייע בהפחתת הדלקת בגוף. דלקת כרונית קשורה למצבים בריאותיים שונים, כולל מחלות לב, דלקת פרקים וסוגים מסוימים של סרטן. על ידי הכללת בתזונה, ניתן לעיתים לסייע בהורדת רמות הדלקת ולהפחית את הסיכון לפתח מחלות הקשורות לדלקת אלו.

תרופה טבעית

 

  • פלפל מפחית כאבים: פלפלים חריפים ידועים גם כבעלי תכונות משככות כאבים. קפסאיצין שמצוי בפלפל משמש בקרמים ובמדבקות מקומיות להפחתת כאבים. זאת בשל יכולתו להקל על כאבים הקשורים למצבים כגון דלקת פרקים, נוירופתיה ומיגרנות. צריכתו  עשויה לסייע בהפחתת תפיסת הכאב ולספק הקלה טבעית לאנשים הסובלים מכאב כרוני.
  • מסייע לחולי סוכרת ולסובלים מסוכר גבוה: הפלפל החריף, במיוחד פלפל צ'ילי, משפיע לטובה על רמות הסוכר בדם. רכיביו עשויים להועיל לאנשים עם סוכרת. קפסאיצין בפלפלים חריפים עשוי לסייע בשיפור הרגישות לאינסולין, הורמון הקשור בוויסות רמות הסוכר בדם. על ידי הגברת הרגישות לאינסולין, קפסאיצין מסייע לתאים להגיב טוב יותר לאינסולין. כך הוא מועיל בספיגת הגלוקוז מזרם הדם. באופן זה הוא גורם לרמות סוכר יציבות יותר בדם ומפחית את הסיכון לעליות ברמות הגלוקוז. יתר על כן, הוכח כי קפסאיצין עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים הקשורים לסוכרת, כגון נוירופתיה סוכרתית. נוירופתיה סוכרתית היא סוג של נזק עצבי שיכול לנבוע מרמות סוכר גבוהות ממושכות בדם. מצב זה מוביל לתסמינים כמו כאב, עקצוץ וחוסר תחושה בגפיים. התכונות האנטי דלקתיות של קפסאיצין עשויות לסייע בהקלת כאב נוירופתי ולשפר את תפקוד העצבים אצל אנשים עם סוכרת.

מקורות מדעיים

Zheng, J., Zheng, S., Feng, Q., Zhang, Q., & Xiao, X. (2017). Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Bioscience reports37(3), BSR20170286. https://doi.org/10.1042/BSR20170286
Szallasi A. (2022). Capsaicin for Weight Control: "Exercise in a Pill" (or Just Another Fad)?. Pharmaceuticals (Basel, Switzerland)15(7), 851. https://doi.org/10.3390/ph15070851
Rosca, A. E., Iesanu, M. I., Zahiu, C. D. M., Voiculescu, S. E., Paslaru, A. C., & Zagrean, A. M. (2020). Capsaicin and gut microbiota in health and disease. Molecules, 25(23), 5681.‏
Panchal, S. K., Bliss, E., & Brown, L. (2018). Capsaicin in Metabolic Syndrome. Nutrients10(5), 630. https://doi.org/10.3390/nu10050630
Bessler, H., & Djaldetti, M. (2017). Capsaicin Modulates the Immune Cross Talk Between Human Mononuclears and Cells from Two Colon Carcinoma Lines. Nutrition and cancer69(1), 14–20. https://doi.org/10.1080/01635581.2017.1247893
Fattori, V., Hohmann, M. S., Rossaneis, A. C., Pinho-Ribeiro, F. A., & Verri, W. A. (2016). Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules (Basel, Switzerland)21(7), 844. https://doi.org/10.3390/molecules21070844

כתבות באותו עניין

דילוג לתוכן