9 דרכים טבעיות איך להגביר סרוטונין לשיפור מצב הרוח ללא תרופות

כיצד להעלות את רמות הסרוטונין? איך לשפר את מצב הרוח באמצעות דרכים טבעיות? מה מסייע להגביר את הסרוטונין ? אילו מזונות מסייעים להגברת סרוטונין?

שי לביא

עודכן בתאריך

פסיכולוגיה
9 דרכים טבעיות איך להגביר סרוטונין לשיפור מצב הרוח ללא תרופות. צילום: Pixaby Edar

כיצד להעלות את רמות הסרוטונין? איך לשפר את מצב הרוח באמצעות דרכים טבעיות? מה מסייע להגביר את הסרוטונין ? אילו מזונות מועילים להגברת סרוטונין? הפרעות מצב רוח, כגון דיכאון נמצאו במחקרים כקשורות לחוסר איזון במוליכים עצביים. במיוחד מחסור בסרוטונין. סרוטונין מהווה מוליך כימי עיצבי במוח הממלא תפקיד מכריע בוויסות מצב הרוח, התיאבון ודפוסי השינה. כאשר רמות הסרוטונין נמוכות, זה יכול להוביל לתסמיני דיכאון.

מחקרים מראים שאנשים עם דיכאון מתאפיינים לרוב ברמות נמוכות יותר של סרוטונין במוחם. סרוטונין מסונתז מחומצת האמינו טריפטופן. טריפטופן מתקבלת באמצעות תזונה. גורמים כמו גנטיקה, מתח והרגלי אורח חיים משפיעים על ייצור וספיגה של סרוטונין. הללו תורמים להפרעות במצב הרוח.

סרוטונין מהווה נוירוטרנסמיטר – מוליך או שליח כימי. הוא ממלא תפקיד חיוני בהעברת אותות בין תאי עצב (נוירונים) במוח. פעילותו קשור בעיקר לוויסות מצב הרוח, רגשות והתנהגויות. סרוטונין מסונתז מחומצת האמינו טריפטופן ומעורב בתפקודים פיזיולוגיים רבים, כולל ויסות התיאבון, השינה, הזיכרון והתשוקה המינית. במוח, סרוטונין עוזר לווסת ולאזן את מצב הרוח. ויסות זה נעשה על ידי השפעה על מעגלים מוחיים שונים. רמות נמוכות של סרוטונין נקשרו להפרעות במצב הרוח כמו דיכאון, חרדה והפרעה טורדנית כפייתית (OCD). סרוטונין תורם לתחושות אושר ושביעות רצון.

להעלות את רמות הסרוטונין

השפעות הסרוטונין אינן מוגבלות למוח; הסרוטונין גם ממלא תפקיד בתפקודי גוף שונים. לדוגמה, במערכת העיכול, הסרוטונין מסייע בוויסות תנועתיות המעיים ותורם לתחושות שובע. בנוסף, סרוטונין מעורב בקרישת דם, ויסות טונוס כלי דם ותפקוד מערכת החיסון. חשוב לציין שבעוד שסרוטונין קשור לעתים קרובות לרגשות חיוביים, הוא אינו אחראי בלעדי למצבי הרוח שלנו. סרוטונין פועל בשילוב עם נוירוטרנסמיטורים אחרים וכימיקלים במוח כדי לשמור על מצב רגשי מאוזן ויציב.

תרופות רבות המשמשות לטיפול בהפרעות מצב רוח ובראשן דיכאון, כגון מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיבית (SSRI), פועלות על ידי הגדלת זמינות הסרוטונין במוח. על ידי ויסות רמות הסרוטונין, תרופות אלו עשויות לעזור להקל על סימפטומים של דיכאון והפרעות מצב רוח אחרות. בסך הכל, סרוטונין הוא נוירוטרנסמיטור חיוני המשפיע על הרווחה הנפשית והרגשית שלנו. זאת כמו גם על תהליכים פיזיולוגיים שונים בכל הגוף. אם אתם או מישהו בסביבתכם חווים הפרעות רגשיות, דיכאון, חרדה או תסמינים פסיכולוגיים או פסיכיאטריים, יש לפנות לקבלת ייעוץ וטיפול מרופא, לצד כל טיפול משלים להגברת רמות הסרוטונין או הדופמין.

9 דרכים טבעיות איך להגביר סרוטונין לשיפור מצב הרוח ללא תרופות

אז איך להגביר את רמות הסרוטונין? מה עושים כדי לשפר את הסרטונין בגופנו? אילו עזרים ודרכים טבעיות מסייעות להעלות סרוטונין ?

כדי להעלות את רמות הסרוטונין באופן טבעי, פירטנו 9  אסטרטגיות שתוכלו לשלב בשגרת היומיום, לאחר ייעוץ רפואי, שעשויות לסייע לשיפור מצב הרוח:

1. הקפידו על תזונה מאוזנת: שלבו בתפריט מזונות עשירים בטריפטופן כמו טופו, הודו, אגוזים, זרעים, ביצים, סלמון וקטניות.

2. בצעו פעילות גופנית סדירה: פעילות גופנית מגבירה את ייצור הסרוטונין ומשפרת את מצב הרוח הכללי.

3. בלו מחוץ לבית: חשיפה לאור השמש עוזרת להעלות את רמות הסרוטונין.

4. תרגלו טכניקות הרפיה והפגת מתחים פסיכולוגית: פעילויות כמו יוגה, מדיטציה ונשימות עמוקות מפחיתות מתח ומשפרות את שחרור הסרוטונין. תרגלו הכרת תודה: טיפוח חשיבה מכירת תודה יכול להגביר את רמות הסרוטונין ולשפר את הרווחה הנפשית הכללית.

5. הקפידו על שינה טובה ומספקת: שאפו לישון באופן מספק בסביבה נוחה 7-9 שעות שינה איכותיות בכל לילה כדי לייעל את ויסות הסרוטונין.

ריפוי מהטבע:

6. בצעו פעילויות חברתיות: אינטראקציות חברתיות חיוביות משחררות סרוטונין ומעודדות רווחה.

7. צרכו חומצות שומן אומגה 3: מזונות כמו דגים שומניים, זרעי פשתן ואגוזי מלך עשירים בחומרים מזינים אלו, התומכים בסינתזת הסרוטונין.

8. הגבילו את צריכת הקפאין והאלכוהול: שני החומרים עלולים להפריע לייצור הסרוטונין ולהחמיר הפרעות במצב הרוח.

9. שקלו שימוש בתוספי מזון: תוספי מזון טבעיים שונים הוכחו כמועילים בהגברת הסרוטונין. עם זאת לפני שימוש בתוספים, חיוני להתייעץ עם רופא.

על ידי יישום שינויים אלה באורח החיים, ניתן להגביר באופן טבעי את רמות הסרוטונין במוח. זה בתורו עשוי להקל על תסמינים של דיכאון והפרעות מצב רוח אחרות. עם זאת, חשוב לזכור שהחוויה של כל אחד היא ייחודית, ותמיד מומלץ לפנות לעזרה מקצועית לצורך הדרכה וטיפול בהתאמה אישית.

כתבות באותו עניין

דילוג לתוכן