עצירות – 10 מאכלים וירקות להקלה ומניעה

אילו מאכלים מסייעים למערכת העיכול ליציאות סדירות? איזה אוכל עוזר לעצירות להשתחרר ומונע אותה? מה המזונות שמשפרים את התנועה של המעי לעיכול מיטבי ויציאות תקינות ?

תזונהרפואת מומחים
דרכים טבעיות להפחית עצירות. צילום: Sherry Pixabay

מה גורם לעצירות? אילו מאכלים מסייעים למערכת העיכול ליציאות סדירות? מהם התסמינים שלה? אילו שיטות טבעיות מועילות כנגדה?  מה המזונות שמשפרים את התנועה של המעי לעיכול מיטבי ויציאות תקינות ? לפני שנפרט מיהם המאכלים שמסייעים לשיפור תפקוד המעי ואיזה אוכל עוזר כנגדה נדגיש: אם הינכם סובלים מהתופעה, יציאות לא סדירות או תסמינים במערכת העיכול, הקדימו ופנו לרופא.

שינויים ובעיות בדרכי העיכול עלולים להצביע על בעיות שונות. לכן לפני שמטפלים בה באמצעות תזונה, הםחתת לחצים, תוספים או טיפולים משלימים, פנו לרופא לאבחון וייעוץ. אמנם ייתכן שהיא נגרמת מהרגלי אורח חיים כמו תזונה לקויה והעדר פעילות גופנית. אך ראוי קודם כל לברר מה הסיבה לפני שפונים לפתרון. לאחר שערכנו בדיקות ובדקנו שמדובר בבעיה בשל גורמים כמו תזונה לא בריאה, נשאלת השאלה אילו מאכלים מסייעים להפחתתה?

התסמינים

עצירות היא מצב בו קיימת קושי או ירידה בתדירות יציאות, קושי במעבר צואה והוצאתה, או תחושה של התרוקנות לא מלאה. מהם המאפיינים והתסמינים שלה?

  • פחות משלוש יציאות בשבוע
  • צואה קשה ויבשה
  • קושי במעבר צואה והוצאתה
  • תחושת לחץ או כבדות בבטן
  • תחושה של התרוקנות לא מלאה
  • נפיחות וגזים
  • כאבי בטן
  • דימום רקטאלי

מה מוביל לעצירות?

הגורמים מגוונים. היא נגרמת בשל תזונה דלת סיבים: סיבים תזונתיים תורמים להיווצרות צואה רכה וקלה יותר למעבר. כאשר אוכלים מזון מעובד ולא טבעי כמות הסיבים נמוכה יותר. לכן שכיחות הבעיה תעלה. צריכת נוזלים לא מספקת מהווה גורם נוסף לעצירויות: שתייה מועטה גורמת להתייבשות הצואה ומקשה יותר. בנוסף, חוסר פעילות גופנית מעלה את הסיכוי לסבול ממנה: פעילות גופנית מסייעת לקידום תנועתיות המעי. כמו כן, שימוש בתרופות: תרופות מסוימות, כמו משככי כאבים, תרופות נוגדות דיכאון ותרופות להורדת לחץ דם, עלולות לגרום גם הם לכך.

לצד זה, שינויים הורמונליים משפיעים על היציאות: נשים עשויות לחוות ולסבול ממנה במהלך ההריון או לפני המחזור החודשי.  בנוסף, מחלות: מחלות מסוימות, כגון תסמונת המעי הרגיז (IBS), מחלת קרוהן וסרטן המעי הגס, עלולות לגרום אף הם. מעבר לכך, לחץ נפשי משפיע על המעי: לחץ וחרדה עלולים להשפיע על תנועתיות המעי ולגרום לכך.

איך לטפל בה באופן טבעי?

הטיפול תלוי בגורם ובחומרת התסמינים. בדרך כלל, ניתן לטפל באמצעות שינויים באורח החיים, כגון הגדלת צריכת הסיבים התזונתיים: מומלץ לצרוך יותר סיבים תזונתיים ביום. ניתן להגדיל את צריכת הסיבים על ידי אכילת יותר פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות. הגברת צריכת הנוזלים מהווה שיטת טיפול טבעי נוספת לכך.

גם פעילות גופנית משפיעה על הפחתת הבעיה: מומלץ לעסוק בפעילות גופנית מתונה במשך 30 דקות לפחות ביום. לצד זה יש להקפיד על שימוש נבון בתרופות הגורמות לעצירויות: במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך להשתמש בתרופות משלשלות. זיכרו כי חשוב לפנות לרופא אם היא נמשכת יותר משבועיים. במידה ולצדה מופיעים תסמינים נוספים, כגון כאבי בטן חזקים, ירידה במשקל, דימום רקטאלי או חום, אזי יש חשש למחלה כלשהי. ולכן חשוב לפנות לרופא.

איזה מזון עוזר?

  1. ירקות ובהם גזר, ברוקולי, סלק וכרוב.
  2. פירות כמו שזיפים ותפוחים, אננס וקיווי.
  3. שמן זית
  4. מאכלים פרוביוטיים כמו פיסליום, כרוב כבוש ויוגורט.
  5. צמחי מרפא כמו זרעי פשתן או אלוורה.
  6. הפחתת מאכלים מעובדים כמו אורז לבן, קמח לבן, פסטה, חטיפים וקמחים.
  7. מיץ לימון.
  8. טחינה ושומשום.
  9. אגוזים כמו מקדמיה וצ'יה.
  10. פירות יער כמו תותים ופטל.

מקורות מדעיים

Cheskin, L.J., Mitola, A.H., Ridoré, M., Kolge, S., Hwang, K., & Clark, B. (2008). A Naturalistic, Controlled, Crossover Trial of Plum Juice versus Psyllium versus Control for Improving Bowel Function. The Internet Journal of Nutrition and Wellness, 7.

Sharma, A., & Rao, S. (2017). Constipation: Pathophysiology and Current Therapeutic Approaches. Handbook of experimental pharmacology239, 59–74. https://doi.org/10.1007/164_2016_111

Drummond, L., & Gearry, R. B. (2013). Kiwifruit modulation of gastrointestinal motility. Advances in food and nutrition research68, 219–232. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394294-4.00012-2
Jani, B., & Marsicano, E. (2018). Constipation: Evaluation and Management. Missouri medicine115(3), 236–240.

דילוג לתוכן